СИП – панелна технология за сглобяеми къщи

СИП технологията (SIP) е създадена в средата на миналия век в Канада, като се разпространила почти по целия свят, най-вече в САЩ, Северна Европа, Германия, Русия, Австралия, Нова Зеландия и др. Почти навсякъде е претърпяла развитие и усъвършенстване, съобразно местните условия.

В Русия тази технология е много широко разпространена, използва се от края на 70-те години на миналия век, когато са направени първите опити за такова строителство, но през последните 20 години нейната популярност много силно нараства, и в момента почти всяка 3-та новопостроена къща или вила в Русия (до 2 етажа!) е именно такава.

Основният елемент на технологията са „СИП-панелите“, които предварително се оразмеряват и разкрояват по определен начин, за сглобяване съгласно точен работен чертеж.

СИП панел за строеж на сглобяеми къщи.
СИП панел за строеж на сглобяеми къщи.

Това са панели тип ”Сандвич”, съставени от две влагоустойчиви OSB плоскости (Клас „А“), между които е залепен EPS (стиропорен) блок с висока плътност. Лепенето е фабрично-пресово, с използването на специални, влагоустойчиви лепила, без мирис и вредни емисии.

Предимства на СИП-панелната технология за сглобяеми къщи

Основните преимущества на тази технология са следните:

  • Изключителна здравина и устойчивост на силен вятър, снегозадържане и сеизмични въздействия;
  • Много висока термоизолираност и енергоефективност;
  • Много бързо, сухо и „чисто“ строителство, сглобяване тип „LEGO“;
  • Предоставя много и различни възможности за фасадно и вътрешно оформление;
  • Много по-евтино, отколкото монолитното строителство;
  • Възможност клиентът да сглоби къщата си САМ, по точни чертежи, без професионална помощ!

Някои моменти в изграждането на СИП-панелни сглобяеми къщи

Панелите са с различна дебелина, съобразно предназначението им, а в „жлебовете“ на всеки два съседни панела влиза калибрована дървена колонка, уплътнена без никакво въздушно пространство към двата панела, чрез изпълване на фугите с монтажна пяна.

Двата панела се обшиват към колонката от двете страни (външно и вътрешно) посредством неръждаеми винтове за дърво или специални гвоздеи. По този начин, тази „колонка“ остава скрита в стената и става част от силовия каркас на сградата.

В нашия случай, целия силов каркас, както и целият останал дървен материал (греди, колони, талпи, дъски и др), който се използва в строителството на една сграда, е „Руски чам“ от областта Карелия в Русия, с много високо съдържание на смола, сух, обработен, калиброван (рендосан) и импрегниран срещу гниене и насекоми. На снимката в ляво се вижда зеленикавият оттенък на дървесината, който се дължи именно на препарата, с който е импрегниран материала.

"Руски" чам за строеж на сглобяеми къщи.
„Руски“ чам за строеж на сглобяеми къщи.

Строителството се извършва върху предварително подготвен фундамент (бетонна плоча, ивичест фундамент или пилоти).

Най-лесният и удобен начин за изпълнение на обект по тази технология е тогава, когато фундаментът е бетонна плоча, добре изпълнена, без неравности и с предварително заработени канализационна, водоснабдителна и кабелна системи в нея. В този случай, под всички стени на сградата, се монтира подложен „пояс“ от 2 слоя дървени талпи, предварително обмазани с битумен грунд и хванати към плочата през пресована гумена лента.

Монтажът на този пояс става чрез анкерни болтове, с дебелина не по-малко от 12мм, които преминават през двата слоя на пояса и влизат в бетона на дълбочина около 100-120мм, в зависимост от дебелината на плочата. Такива анкерни болтове се монтират по целият външен контур на сградата, задължително по един във всеки ъгъл, а по дължина на всяка от стените – през разстояние 70-100 см. По този начин се обезпечава изключително здраво и надеждно захващане на „тялото“ на сградата към бетонния фундамент, през хидроизолационен слой!